KUD Seljačka sloga Šljivoševci

KUD „ Seljačka sloga „ Šljivoševci, osnovan je 17. svibnja 2003.g. s ciljem očuvanja pjesme, plesa, nošnje i običaja svoga mjesta, nakon stanke od 30 godina. U društvu radi 50-ak aktivnih članova.
Samim pojavljivanjem na pozornicama u Hrvatskoj postigli su zapažene rezultate već prvim nastupom u srpnju 2003.g. na Đakovačkim vezovima kada su naš momak i snaša ponijeli titulu najljepših u svojim kategorijama.
U mjesecu veljači 2004.g. na priredbi „ Mladost i ljepota Slavonije“ u Starim Mikanovcima njihova snaša je izabrana za najljepšu u Slavoniji, a u veljači 2005.g. istu titulu ponijela je i djevojka.
Godine 2003., 2004. i 2005. ženska pjevačka skupina KUD-a osvojila je 3. mjesto na smotri pjevačkih skupina Osječko-baranjske županije, te istu županiju predstavljala na smotri „ Alaj pjevam i pjevati znadem… „ u Slavonskom Brodu.
2006.g. U Starim Mikanovcima, momak u šljivoševačkoj nošnji bubnjara osvaja 2. mjesto, a snaša 2007.g. u zimskoj nošnji osvaja 3. mjesto.
Društvo je organizator smotre folklora u Šljivoševcima pod nazivom „ Suncokret mi urodio diko … „ koja se održava krajem 08. mjeseca svake godine.
KUD „ Seljačka sloga „ Šljivoševci  proteklih je godina bio sudionik i rado viđen gost na 150 pozornica diljem Hrvatske.
2005.g. od 04.-09. srpnja KUD je bio predstavnik Repubike Hrvatske na međunarodnom festivalu „ Akademicky Zvolen A-Z 2005.“ U Slovačkoj gdje smo izvodili plesove regija Slavonije i Baranje. Naš primaš ( svirač na primi ) dobio je Grand-prix festivalskog žirija za najboljeg solista svirača na festivalu, a koreografija „ Idu nama svi svatovi“ Grand-prix za najbolju scensku izvedbu.
Početkom kolovoza 2006. KUD predstavlja RH na festivalu u Mađarskoj na Balatonu.
2007.g. društvo se pojavilo kao jedini predstavnik Osječko-baranjske županije na 41. smotri folklora u Zagrebu.
2008. godine KUD predstavlja RH na 47. Balkanskom festivalu u Makedoniji.
KUD ima snimljen vlastiti CD na kome se nalazi 17 pjesama.
Ovo Društvo je nastalo na korijenima društva koje se ugasilo 1971.g. gušenjem Hrvatskog proljeća. Također u društvu postoje oni koji su i prije 30-ak godina bili članovi istog te još po sjećanju prenose dio povijesti, a na ovaj je način čuvaju za budućnost.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.