DVD Beničanci

Osnovano davne 1927.godine na inicijativu uglednih i poduzetnih mještana Stjepana Vidakovića, Roke Vidakovića, Nikole Pavlovića, Imre Brkanića, Ivana Bohak, Marka Kusturića i dr. društvo raste i razvija se na radost i sreću svojih mještana.
Od prve skromne opreme i prskalice koju je vukla konjska zaprega, pa preko prve traktorske cisterne te agregata „Savica“ i „Ziegler“ Društvo iz godine u godinu ojačava ne samo u članstvu nego i opremi te u smještaju vatrogasne opreme.
Prvo vatrogasno spremište je bilo u starom Mjesnom domu izgrađenom nakon nekoliko godina od osnutka društva, a onda u Mjesnom domu izgrađenom poslije 2. Svjetskog rata za najnužniju opremu da bi se po izgradnji sadašnjeg Mjesnog doma 1976.godine ponovno smjestili u isti ali s još manjim adekvatnim prostorom. Glede toga, a i zbog ishođenja vatrogasnog vozila TAM iz 1966.godine od strane INA-Naftaplin Zagreb polje Beničanci, godine 1988. Ondašnji predsjednik Mjesne zajednice Josip Cvrtnjak ishoduje dogradnju Vatrogasnog doma uz Mjesni dom u koji se ubrzo uz vatrogasno vozilo smješta nabavljena cisterna kapaciteta cca 5000 l također  dobivena od INA – Naftaplin polje Beničanci koji su imali veliko razumijevanje za potrebe opremljenosti Društva.
U Društvu su djelovali mnogi entuzijasti i zaljubljenici u vatrogastvo ali je potrebito spomenuti legendarnog komandira ( zapovjednika ) DVD-a Beničanci Stjepana Vuković te poslije isto tako uspješnog Slavka Balent koji se kao djelatnik u INI – Naftaplin trudio da opremi i osposobi Društvo u slučaju potrebe. Predsjednici koji su bili aktivni također su dali obol u djelovanju Društva kao Jozo Pavlović, Milan Prša, Vladimir Vuković, Stjepan Balent i Branimir Cvetanić.
Po osnutku Vatrogasne zajednice Općine Magadenovac DVD Beničanci postaje najvažnija članica iste  svrstana u B kategoriju Društava  od značaja za Općinu i Županiju te se glede toga svake godine, a poglavito od 2001.godine kada za zapovjednika biva izbran Silvijo Kovač profesionalni vatrogasac i djelatnik INA Naftaplin polje Beničanci i za Predsjednika Stjepan Mićan uz nekoliko aktivnih članova Uprave i vatrogasaca , društvo naglim korakom raste i napreduje kako u potrebitoj suvremenoj opremi tako i u osposobljavanju i opremi vatrogasnog kadra.
2005.godine VZO Magdenovac, za potrebe vatrogastva na Općini, kupuju navalno vozilo marke Daff uvezeno iz Nizozemske sa svom potrebitom opremom koje je ustupljeno DVD-Beničanci, a INA Naftaplin polje Beničanci donira uređenu vatrogasnu cisternu kapacitete  cca 6700 l. Sada DVD Beničanci ima kompletnu opremu za 20 vatrogasaca koji su izučeni, školovani osigurani i liječnički pregledani te uspješno nastupaju u svim nepredviđenim i opasnim situacijama. Isti se svakoga ponedjeljka koji je ujedno i tehnički dan sastaju i dogovaraju te održavaju opremu. U Društvu postoji dežurni vatrogasac, a svi operativci su povezani i umreženi u mobilnoj mreži pa na dojave , pozivom na broj 93, dolaze u najkraćem mogućem roku, doslovce „uskaču“ u opremu i kreću na požarište ili što drugo na sreću unesrećenih.
Za potrebe DVD-a izgrađena je nova garaža za spremanje vatrogasnih vozila i uređena je zgrada u dvorištu i asfaltiran je prilaz zgradi kao i prostor za pokazne vježbe iza zgrade. Ovime su zadovoljene sve potrebe DVD-a Beničanci.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.