Kućanci

Prvi pisani zapis o postanku Kućanaca spominje se 1680. godina. Tada je selo imalo 80 domaćinstava. Osnovali su ga Srbi iz sjevernog Podrinja bježeći pred turskim osvajačima. Osim Kućanaca, Srbi su naselili i Kapelnu i Sredance, donoseći sa sobom i svoji stil gradnje kuća tzv. „kućerce“.  Šokci, starosjedioci,  iz susjednih sela rugali su se tom stilu gradnje i uvijek govorili da idu u Kućerce, pa su, tako, igrom riječi, Kućanci i dobili ime.
1685. godine Kućanci su imali više stanovnika od Donjeg Miholjca.
Krajem 19. stoljeća, Kućance je nastanilo i dvadesetak šokačkih domaćinstava iz okolnih sela.
Dolaskom u ovaj dio Slavonije, Srbi su, osim stila gradnje, donijeli i svoj govor – ijekavicu koju su primili i Hrvati nastanivši Kućance, dok u okolnim selima prevladava ekavica.
U Kućancima postoje dvije crkve – pravoslavna crkva posvećena apostolima svetom Petru i Pavlu 1828. godine, izgrađena na temeljima stare drvene crkve svetog  Georgija (na istim temeljima 2010. godine položen je kamen temeljac za novu crkvu)  i katolička crkva posvećena svetom Mateju apostolu i evanđelisti 1942. godine.
Sve do 1960. godine u Kućancima su postojale  dvije ulice – ulica Kućanci u kojoj je većim dijelom nastanjen srpski živalj i ulica Jarak u kojoj je nastanjen hrvatski živalj.  Kroz ulicu Jarak tekao je kanal, (jarak) obrastao vrbama i po njemu je ulica dobila i ime. I danas  Kućančani, kada idu u ulicu Matije Gupca, idu u Jarak.  1942. godine na ulazu u ulicu Matije Gupca postavljen je veliki betonski križ.
1960. godine  ulica Kućanci mijenja ime u ulica Ive Marinkovića (90-ih godina promijenjena  u ulica Kralja Zvonimira), a ulica Jarak postaje ulica Matije Gupca.
Pravoslavno groblje staro je kao i selo, a katoličko groblje posvećeno je kada i crkva svetog Mateja apostola i evanđeliste 1942. godine  (do tada su katolici svoje mrtve pokapali u groblju u Šljivoševcima).
Prema popisu stanovništva  iz 2001. godine, Kućanci  su brojali 622 stanovnika i 218 kućanstava.
U naselju Kućanci se nalazi nogometno igralište sa pripadajućom svlačionicom, imaju svoj nogometni klub, vatrogasce, mjesni dom, u sklopu mjesnog doma nalazi se i garaža za vatrogasno vozilo, dječje igralište, te područnu osnovnu školu.
Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Kućanci su imali ukupno 507 stanovnika u 179 kućanstava.

 

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.