Šljivoševci

Neki običavaju nazvati Slavoniju plodnim šljivama i to s pravom, jer u svakom mjestu i svakom dvorištu rode šljive. Smatra se, da je zbog obilja  šljiva ovo selo dobilo ime Šljivoševci.
U naselju Šljivoševci nalazi se nogometno igralište sa pripadajućom svlačionicom, imaju svoj nogometni klub, mjesni dom, dječje igralište, zgradu DVD-a, vatrogasce, kulturno umjetničko društvo, veterinarsku ambulantu, područnu osnovnu školu i župnu crkvu Sv. Grgura Velikog pape.
Župna crkva  u Šljivoševcima izgorjela je 1819. godine od puščanog metka ispaljenog na golubove. Zgarište je stajalo do 1822.godine, a za to vrijeme se Sv.Misa  služila u Lacićima. No 1822.godine je blagoslovljena nova crkva u Šljivoševcima, duga 12, a široka 5,5 hvati. Godine 1867.godine stavljen je lim na toranj, a 1874.godine sva je obnovljena. Župna crkva sv. Grgura Velikog pape  je   registrirani spomenik kulture.
Godine 1854. u Šljivoševcima bilo je 174 duše.
Od prezimena koja potječu iz ovog sela spominju se : Azenić, Lacović, Kusturić, Koprivanac, Drašinac,Drčec, Kovačić, Jagić, Žigić, Patajac, Vuković, Karapetrić i Jurišić
Prema popisu stanovništva iz 2011.godine Šljivoševci su imali ukupno 350 stanovnika u 126 kućanstava.

 

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Prihvaćam kolačiće s ove web stranice.