U Akcijski plan zbrinjavanja ukrajinskih obitelji uključuju se općine i gradovi Osječko-baranjske županje

Akcijski plan cr 200U petak 11. ožujka u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održan je na poziv župana Ivana Anušića sastanak gradonačelnika i načelnika s područja OBŽ o nekoliko aktualnih tema.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Roth nazočne je informirala o prijavi Osječko-baranjske županije za kandidaturu u projektu „European Region of Sport 2024.” i ulasku u članstvo europskog udruženja ACES Europe (Bruxelles) te istaknula kako je kandidatura Osječko-baranjske županije za Europsku regiju sporta važna s obzirom da je želja učvrstiti položaj Osječko-baranjske županije kao sportske regije.

Potrebitim aktivnostima planiranja zadataka za sve Općine i Gradove vezanih uz vatrogastvo, pridonijela je prezentacija ponude vatrogasnih i drugih vozila tvrtke Flammifer d.o.o. iz Ozlja koji su predstavili ponudu ove tvrtke.
Treća tema sastanka bilo je izlaganje prof. dr. sc. Mladena Jurišića s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka koji je govorio o edukacijama, projektima i izradi studija za jedinice lokalne samouprave što je zasigurno korisna i dobrodošla informacija za sve čelne ljude jedinica lokalne samouprave
Aktualna ratna događanja u Ukrajini nametnula su posebnu temu razgovora o Akcijskom planu Osječko-baranjske županije „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ čime se kako je istaknuo Župan: "želi načelnike i gradonačelnike uključiti u sustavnu i organiziranu pomoć raseljenim osobama kako bi svojim aktivnostima i primjerom pokazali da u Osječko-baranjskoj županiji postoji silna volja i osjećaj za kalvariju koju prolazi ukrajinski narod, baš poput nas prije 30 godina - kazao je župan Ivan Anušić.
Detaljne informacije o aktualnom stanju i provedbi Akcijskog plana Osječko-baranjske županije za zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine iznijeli su i načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.
"Odmah po izbijanju invazije na Ukrajinu, krenuli smo s izvidima na terenu te smo oformili Prihvatni centar u dvorani Jug II u Osijeku koji služi kao prihvatni centar za svih pet slavonskih županija, a prema tom modelu sad se ustrojavaju i ostali prihvatni centri u Hrvatskoj. Prihvat radimo u tri faze: prvo se obavi testiranje na koronavirus, a potom i evidentiranje te na koncu pronalazak trajnijeg smještaja. U ovom trenutku to radimo putem organiziranog smještaja poput hotela, pansiona, hostela i slično, a trenutno se u takvoj vrsti smještaja nalazi 101 osoba. Inače, od trenutka izbijanja krize, u Hrvatsku je ušlo 4.615 osoba, od čega žene čine 47,6%, djeca 40,6%, a muškarci 12,8%. Trenutno su u Hrvatskoj uspostavljena tri prihvatna centra, uz ovaj u Osijeku, tu su još centri u Varaždinu i Gospiću" - kazao je Zvonko Grgec.
Na poslijetku sastanka iznjeti su pozivi mještanima Gradova i Općina koji bi mogli prihvatiti izbjeglice iz Ukrajine da se jave u svoje Općine te s time iskažu solidarnost i pruže pomoć ukrajinskim izbjeglicama iz ovoga nametnutog im rata koji, a što će povijest i dokazati, da nema nikakvog opravdanja o nekakvoj ugroženosti što ga Rusko vodstvo plasira u javnost.

Općina Magadenovac

Školska 1

31542 Magadenovac

Hrvatska

email: opcina.magadenovac@os.t-com.hr

Tel: +385 31 647 165

Tel: +385 31 647 170

Fax: +385 31 647 123

web: www.magadenovac.hr

Radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7:30 do 15:30 sati

OIB: 47221079851

MB: 2680505

IBAN: HR8623400091857800008

Korisno

Gdje se nalazimo

Top