U Društvenom domu u Lacićima održana je jubilarna 15 kobasicijada

Kobasicijada 200Udruga „Čuvari slavonske tradicije“ koja okuplja članove iz cijelog Donjomiholjačkog kraja unatoč koroni organizirala je 15. – jubilarnu kobasicijadu, koja je održana u Društvenom domu u Lacićima.


Kako je na proglašenju pobjednika izjavio predsjednik Udruge – Stjepan Živković: „Drago nam je da se obzirom na okolnosti koje je producirala korona, ali još i znatnije što se smanjuje broj uzgajivača svinja nastavila tradicija održavanja ove manifestacije. Cilj je svakako postignut, jer se iz ocjenjivanja vidjelo da proizvođači nastavljaju s podizanjem razine kvalitete ovog tradicionalnog slavonskog proizvoda.“
Živković je naglasio da ovakova manifestacija je direktna promocija našeg domaćeg proizvoda kojeg mi Slavonci i Baranjci trebamo s ponosom isticati kako bi kupce educirali o samom domaćem proizvodu kao izvornom te proizvedenom po tradicionalnom receptu. Kobasica, kulenova seka i kulen trebaju dobiti još značajniju poziciju u ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske pa stoga i u našim turističkim centrima kako bi domaćem, a posebice stranom gostu ponudili nešto originalno i nadasve prirodno. Ocjenjivanja poput ovoga stoga i potiču proizvođače da se predstave i pokažu ono što najbolje znaju proizvesti – kvalitetnu hranu.
Na ovogodišnju kobasicijadu pristiglo je 20 uzoraka kobasica te šest kulenovih seka koje je ocjenjivački sud ocjenio vrlo dobrim ukupnim dojmom. Boris Lukić, član ocjenjivačkog suda istaknuo je da svakako na kvalitetu ite stoga i ocjenu utječe klimat vremena proizvodnje, no iako je ove godine bilo nešto manje zlatnih medalja, smanjen je broj brončanih, a povećan broj srebrnih tako da ukupni dojam ipak ističe veću razinu kvalitete proizvoda. Prema riječima Krešimira Mastanjevića, predsjednika ocjenjivačkog povjerenstva ocjenjivana je tekstura, izgled presjeka, okus, miris i sam vanjski izgled. Kako bi se postigli što bolji rezultati u proizvodnji Mastanjević je istaknuo da se za dobivanje najboljih rezultata u proizvodnji kobasica i kulenovih seka koriste muški ili ženski kastrati stariji od godinu dana i kojima je težina iznad 150 kilograma.
Prema odluci tročlanog ocjenjivačkog suda šampion kobasicijade je Jurica Duvnjak iz Koške, dok su Lacićani Marijan Krha te Zvonimir Francuz osvojili drugo i treće mjesto što im je donijelo i zlatnu medalju. Srebrni su pak bili sudionici koji su prikupili između 80 i devedeset bodova: Franjo Horvat, Domagoj Viljevac, Mladen Vrban, Mirko Klopotan i Zvonimir Golinac. Brončane medalje dobili su: Ivan Živković, Dominik Knežević, Igor Ćupić, Mladen Vrban, Dominik Cerić, Damir Fuček, Marko Havidić, Franjo Horvat, Krešimir Mitrović i Ivan Lončarević.
U konkurenciji za kulenove seke srebrne medalje dobili su Damir Fuček, Mladen Vrban i Mirko Klopotan, a brončane Ivan Živković, Mirko Vrban i Saša Zetović.

Općina Magadenovac

Školska 1

31542 Magadenovac

Hrvatska

email: opcina.magadenovac@os.t-com.hr

Tel: +385 31 647 165

Tel: +385 31 647 170

Fax: +385 31 647 123

web: www.magadenovac.hr

Radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7:30 do 15:30 sati

OIB: 47221079851

MB: 2680505

IBAN: HR8623400091857800008

Korisno

Gdje se nalazimo

Top